Yeni İnternet Yasası Siyasilerin Gündem Konusu Oldu
Yeni yasa hükümete mahkeme kararı olmadan internet sitelerini bloke etme yetkisinin yanı sıra iki yıl süreyle kullanıcı bilgilerine erişme olanağını da sağlıyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Gül’e demokrasinin yanında yer alarak yasayı veto etmesi için çağrı yaptı.
Uluslararası baskılar da artıyor.
İnsan Hakları Gözlem Örgütü’nün Türkiye uzmanı Emma Sinclair Webb de Gül’e yasayı veto etme çağrısında bulundu. Yasanın parlamentodan farklı gruplara ve uzman görüşlerine danışılmadan geçtiğini söyleyen Webb, Gül’ün halkın internetten bilgiye ulaşma ve mahremiyet haklarını korumak adına yasayı veto etme fırsatı olduğunu söyledi.
Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi de yasanın geri çekilmesi için çağrı yaptı.
Geçen cumartesi polis yeni yasayı protesto etmek için İstanbul’da sokaklara dökülen binlerce göstericiye göz yaşartıcı gaz ve plastik mermiyle müdahale etti. TÜSİAD da yasanın geri çekilmesi için çağrı yaptı.
Abdullah Gül geçen ay internet özgürlüğünün ve özellikle sosyal medya özgürlüğünün öneminden bahsetmişti. Bu, Gül’ün yeni yasayla ilgili hoşnutsuzlukları olduğu olarak yorumlandı.
Milliyet ve Al Monitor sitesi yazarı Kadri Gürsel Cumhurbaşkanı’nın hassas bir siyasi dengede durduğunu söyledi.
Gül’ün kendini muhafazakar İslamcı kesim içinde Tayyip Erdoğan’ın alternatifi olarak sunduğunu belirten Gürsel, Gül’ün bunu Erdoğan’a karşı çıkmayarak yaptığını söyledi. Gürsel bu nedenle Cumhurbaşkanı’nın hükümetin önerdiği yasaları imzalamaya devam ettiğini ve hükümetin gücünü sınırlamadığını belirtti.
Erdoğan’ın geçtiğimiz pazar yaptığı konuşmada İnternet yasasını savunması ise Gül’ün üzerindeki baskıyı arttırdı.
İnternet üzerindeki denetimin sansür olmadığını, aksine interneti güvenli ve daha özgür hale getirdiğini söyleyen Erdoğan, yasaya karşı çıkanları “porno lobisi,” olarak adlandırdı.
Erdoğan ayrıca ülkedeki iş liderlerine yaptığı uyarıyı tekrarladı ve vergi denetiminden geçeceklerini söyledi.
Siyaset uzmanı Cengiz Aktar, artan siyasi gerilim ortamında Gül’ü kritik bir kararın beklediğini söyledi. Aktar Gül’ün vereceği kararın, Erdoğan’a karşı gelme niyeti olup olmadığını belli edeceğini söyledi.
Cumhurbaşkanı İnternet yasasını veto etse dahi, yasa parlamentodan ikinci kez geçerse imzalamak durumunda kalacak. Ancak uzmanlar vetonun Başbakan Erdoğan’a siyasi olarak zarar vereceğini ve yasaya olan muhalefeti güçlendireceğini söylüyor.
Konu bu sene yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimleri için de önemli olabilir. Henüz ne Cumhurbaşkanı Gül, ne de Başbakan Erdoğan aday olup olmama konusunda bir açıklama yapmadı.
Ekleyen : - Tarih: 12 Şubat 2014 - 18:29 - Okunma Sayısı : 2.284 viewsBENZER İÇERİKLER
İlginizi Çekebilecek Diğer İçeriklerimizDİĞER YORUMLAR
Yorumlarınızı PaylaşabilirsinizKATEGORİLER
Site içi KategorilerimizTOP 10
En çok okunan içeriklerPOPÜLER İÇERİKLER
en çok yorumlanan, en popüler olanlar.