Şifreniz yoksa boş bırakabilirsiniz
mirc indir

TÜRK BİLİM İNSANLARINDAN MÜTHİŞ BULUŞ!

Anasayfa > Haberler, Sohbet Odaları > TÜRK BİLİM İNSANLARINDAN MÜTHİŞ BULUŞ!

926096_detay[1]

Türk bilim insanlarının geliştirdiği nanokompozit ısı yayan tekstil  maddesi, insanoğlunun ısınma ihtiyacına devrimsel bir çözüm getirdi.  Patenti alınan teknolojiyle artık kumaşlar, soba işlevi görecek.

 

6 YILLIK ÇALIŞMA
Nanoteknolojik müdahaleyle ısı yayan malzemeler geliştirme fikri  üzerinde yürüttükleri tartışmalar sırasında nihai ürün olarak portatif  bir sauna üretip üretemeyeceklerini görmek üzere proje geliştirdiklerini  anlatan Çelik, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın San-Tez  Programı kapsamında desteklediği projeyle demir çelik sektöründe  metallerin eritildiği kazanlarda kullanılan bir karbon türevi olan  grafit malzemesini nano boyutlara uygulamaya çalıştıklarını söyledi.

6 yıl süren çalışma kapsamında öğüterek nano boyutlara indirgedikleri  grafitleri, polimerler vasıtasıyla tekstil ve film malzemelerinin  üzerine işlediklerini anlatan Çelik, 12 voltluk elektrikle ısı yayan  malzemenin homojen bır ısınma sağladığını ifade etti.

Isı yayan tekstil ya da filmin en fazla kaç dereceye ulaşabileceğini  önceden belirleyebildiklerini anlatan Çelik, geliştirdikleri malzemenin  istendiği gibi kıvırılıp katlanabildiğini, esnetilebildiğini söyledi.
MALİYETLER DÜŞECEK
Dr. Mustafa Erol ise yaptığı açıklamada, ısıya ihtiyaç duyulan her  alanda kullanılabilecek bu malzemenin çok ucuz hammaddelerle  üretildiğini, diğer ısınma araçlarına göre daha düşük kurulum ve  çalıştırma maliyetine sahip olduğunu söyledi.

Laboratuvar koşullarında metrekaresi ortalama 100 liralık toplam  maliyetle üretilen malzemenin seri üretime geçilmesi halinde çok daha  ucuza mal edilebileceğini ifade eden Erol, konutların nanokompozit  malzemeyle doğalgaza göre çok daha ucuza ısıtılabileceğini ifade etti. Sistemin giysiler üzerinde denemelerinin devam ettiğini, astronot  giysileri, askeri ve sportif kullanım için de geliştirme çalışması  yapıldığını ifade eden Erol, “Bu teknoloji yakın gelecekte kış  giysilerinde önemli değişiklikleri beraberinde getirecek. Örneğin pille  çalışan ısı yayan tekstilden yapılmış giysiler, kışın üşüme sorununu  ortadan kaldırabilecek. Sistemi farklı yönlerde geliştirme noktasında  önerilere açığız. Ayrıca tasarım boyutuyla da tekstil firmalarıyla  görüşüyoruz” dedi. Türkiye’nin doğal kaynaklarının bulunmadığı ve ısınma için yüksek  miktarda ithal enerji kullandığına da dikkati çeken Çelik, bu buluşun  Türkiye’nin enerji faturasını da düşürebileceğini öne sürdü.
 

 

Ekleyen : - Tarih: 02 Mart 2014 - 19:37 - Okunma Sayısı : 2.198 views
Google

BENZER İÇERİKLER

İlginizi Çekebilecek Diğer İçeriklerimiz

DİĞER YORUMLAR

Yorumlarınızı Paylaşabilirsiniz

İsminiz

E-Posta Adresiniz

Cevabınız